آیس بانکICE BANK
مزایای استفاده از آیس بانک:
1- کاهش سرمایه گذاری استفاده از آیس بانک سبب کاهش هزینه های اولیه اجرای پروژه می شود زیرا در طراحی های سنتی ، ظرفیت کمپرسور و کندانسور و…. برای تامین پیک ظرفیت مورد نیاز طراحی می شود ، در حالی که زمانی که از ایس بانک در طراحی سیستم بهره گرفته می شود، طراحی ظرفیت کمپرسور وکندانسور بر حسب 50% تا 60% میزان پیک ظرفیت مورد نیاز انجام می گردد زیرا سیستم قادر به فعالیت 24 ساعته در طول شبانه روز و تولید و ذخیره برودت می باشد و لذا برودت مازاد مورد نیاز در طی روز جهت تامین پیک ظرفیت، از محل ذخیره شبانه قابل تامین می باشد در نتیجه در صورت استفاده از آیس بانک نیازی به کندانسور بزرگ نیست و تجهیزات کوچکتر قادر به پاسخگویی به نیاز ظرفیت خواهد بود. در سیستم هايی که از آیس بانک استفاده می کنند از آنجا که سیستم توسط آب سرد خروجی آیس بانک (نزدیک صفر درجه) که دارای دمای کمتری نسبت به آب سرد خروجی مبدل های شل اند تیوب و یا پیلت کولر می باشد ، تغذیه می گردد لذا اختلاف دمای موجود بین آب سرد و محیط مورد نظر سرمایش بیشتر شده و برای تامین یک میزان برودت خاص نیاز به تامین آب سرد کمتری می باشد در نتیجه پمپ و لوله کشی لازم دارای قطر و ظرفیت کمتری خواهند بود. باتوجه به دمای پایین تر آب سرد خروجی از آیس بانک نسبت به آب سرد خروجی از سیستمهای رایج دارای مبدل شل اند تیوب و یا پلیت کولر و در نتیجه افزایش اختلاف دما نیاز به کویل های بزرگ نیست و کویل سرمایشی کوچکتر و فن کوچکتر پاسخگوی نیاز خواهد بود . استفاده از کمپرسور و کندانسور کوچکتر علاوه بر کاهش قطر لوله و شیر آلت، نیاز به سیم کشی ، کنترل فی مابین ، تجهیزات الکتریکی و تابلو برق کوچکتری دارد . در صورتی که برای تامین برق پشتیبان از ژنراتور استفاده می شود و در سیستم های دارای آيس بانک به علت استفاده از کمپرسور کوچکتر، برای تامین برق پشتیبان نیز به ژنراتور کوچکتری خواهد بود.
2- کاهش هزینه مصرف انرژی استفاده از آیس بانک سبب کاهش هزینه مصرف انرژی می شود زیرا:
– از آنجا که در سیستمهای دارای آیس بانک ، برودت در تمام طول شبانه روز تولید و ذخیره می شود، لذا در طی ساعات پیک مصرف برق، نیاز به مصرف زیاد جریان الکتریسیته نمی باشد و قسمت عمده ای از برودت مورد نیاز از محل ذخیره شبانه تامین می شود و لذا در صورت استفاده از کنتور برق زماندار که هزینه برق مصرفی در طی ساعات پیک مصرف را با تعرفه بسیار بیشتر از ساعت نیمه شب محاسبه می کند، هزینه برق مصرف شده کاهش چشمگیری می یابد.
– در سیستم های دارای آیس بانک انرژی الکتریکی کمتری مصرف میشود زیرا تجهیزات برودتی شامل کمپرسور ، کندانسور و غیره دارای ظرفیت و اندازه کوچکتری می باشند.
– از آنجا که قسمت زیادی از برودت در شب تولید می شود که دمای محیط کمتر از روز می باشد لذا بازده کمپرسور و کندانسور افزایش چشمگیری می یابد و مصرف برق در مقابل برودت تولید شده کاهش می یابد. کمپرسور زمانی دارای بازده حداکثر است که 100% زیر بار باشد و از آنجا که در سیستمهای دارای آیس بانک معمولا کمپرسور تحت 100% بار کار می کند لذا بازده کمپرسور در سیستمهای دارای آیس بانک بیشتر بوده و مصرف برق کمتری در مقابل تولید برودت مورد نیاز خواهد داشت. گفتنی است که در یک سیستم تهویه مطبوع سنتی ( دارا ی شل اند تیوب یا پلیت کولر) به طور متوسط کمپرسور برای نزدیک به 6 ماه از سال حداکثر به میزان 30% ظرفیت زیر بار می باشد و در نتیجه بازده بسیار پایین تری را داراست.
– کاهش ظرفیت پمپ و نیز فنهای مصرفی که قبلا شرح داده شد علاوه بر کاهش هزینه سرمایه گذاری اولیه پروژه سبب کاهش برق مصرفی نیز می گردد.
3- افزایش قابلیت اطمینان سیستم در سیستم های سنتی برا ی تامین 100% پیک ظرفیت برودت لازم سالیانه معمولا از دو کمپرسور که هر یک قادر به تامین 50% بار برودتی مورد تیاز می باشند استفاده می کنند تادر صورت ایجاد خلل و خرابی در یک کمپرسور ، کمپرسور دیگر قادر به تامین 50% برودت لازم باشد. اما در سیستم های دارای آیس بانک چنانچه سیستم دارای 2 کمپرسور باشد که هر یک 30% برودت مورد نیاز را تامین کنند و الباقی ، معادل 40% برودت لازم توسط آیس بانک تامین شود در صورت ایجاد خلل در یک کمپرسور ، سیستم قادر به تامین 70% برودت لازم با استفاده از آیس بانک و یکی از دو کمپرسور می باشد. بر اساس اطلاعات هواشناسی ASHREA برای یک سیستم روتین تهویه مطبوع تامین 70% پیک برودت مورد نیاز سالیانه سبب تامین نیاز برودتی مجموعه 85% زمان در طول سال می گردد. لذا سیستم های دارای آیس بانک قابلیت اطمینان بسیار بیشتری دارند. قابل ذکر است که در طراحی سیستمهای برودتی ، میزان حداکثر برودت لازم ( پیک مصرف سالیانه ) جهت انخاب ظرفیت تجهیزات ملاک طراحی و محاسبه قرار داده می شود و لذا تامین 70% پیک مصرف سالیانه در بیشتر طول سال به طور کامل جوابگوی نیازهای برودتی سیستم می باشد.
4- نیاز به نگهداری کمتر در سیستمهای دارای ایس بانک نیاز به تعمیر و نگهداری کاهش می یابد زیرا آیس بانک دارای قطعات متحرک و چرخنده بسیار کمتری نسبت به کمپرسور می باشد لذا استهلاک کمتری داشته و نیاز به تعمیر بسیار کمتری نسبت به کمپرسور دارد و در نتیجه با جایگزین کردن یکی از کمپرسور ها توسط آیس بانک حجم زیادی از تعمیر و نگهداری لازم کاهش می یابد.
5- حفظ محیط زیست – تولید برق در ساعات شبانه به علت بازده بیشتر نیروگاههادر شب، بر اساس آمار های موجود، دارای حدود 30% آلودگی کمتر نسبت به تولید برق در ساعات روزمی باشد. لذا مصرف برق شبانه که توسط سیستمهای دارای آیس بانک اتفاق می افتد الودگی کمتری روی محیط زیست دارد – بنا به دلایل ذکر شده قبلی سیستمهای دارای آیس بانک نسبت به سیستمهای سنتی میزان برق کمتری مصرف می کنند لذا سب کاهش آلودگی محیط زیست ناشی از تولید برق می شوند. با استفاده از آیس بانک درسیستمهای فریونی، به علت کوچکتر شدن سیستم برودتی و مصرف کمتر مبرد در مدار برودتی سبب کاهش آلودگی محیط زیست ناشی از مبردهای فریونی مخرب لایه ازن (HFC, CFC) می شود.